• Hoppa till huvudinnehåll

Lunds litterära historia

Av konstnär Johan Falkman | en donation av Anders Jarlskog

Förklaring till konstverken

bassäng till fontän
Skiss I. Verket sett framifrån, med bassäng till fontän. Material: Brons
Pelaren i mitten är en fontän
Skiss II.Verket sett framifrån, med pelare/ fontän/ bassäng. Pelaren i mitten är en fontän och inspirerad av Jose Chavez Morados skulptur till Museo Nacional de Antropologia, 1964. Morados pelare innehåller mexikanska symboler. Pelaren i Malmö skulle innehålla berättelser ur verk av författare med anknytning till Malmö och Öresundsregionen. Den litterära berättelsen letar sig upp över pelaren. Material: Brons/ sten

Skulpturen/ fontänen är uppbyggd av tre rektangulära plattor i brons som innehåller cirka 300 porträtt av författare, forskare, lärare, tänkare med anknytning till Lund och Öresundsområdet. På plattornas baksida skildras berättelser ur valda författares verk.

Plattorna ramar in en rektangulärt formad vattenbassäng; i bassängen står en kollon, inspirerad av Jose Chavez Morados skulptur till Museo Nacional de Antropologia, Mexico City 1964. Skisserna till Morados kollon finns på Skissernas Museum i Lund.

Den mittersta plattan är 4 meter lång och 2,77 meter hög. De två flyglarna är 3,25 meter långa och 2,77 meter höga. Alla plattorna är cirka 12 centimeter tjocka.

Bassängen är 4 meter lång och 2 meter bred, centrerad i den mittersta plattan. Bassängens djup är cirka 25 centimeter. Kanterna består av förgylld brons med text i relief från litterära verk. Botten består av plattor i svart brons i A4-format med text i förgylld, förhöjd brons, hämtat från verk av de författare som finns avporträtterade på plattorna.

Kolonnen är även den i brons och är 3,37 meter hög, med cirka 60 centimeters omkrets. Pelarens motiv är hämtade ur valda författares verk.

Kolonnen skildrar också de nyanländas historia. Pelaren är som ett fyrtorn och symboliserar den ljuskälla som många flyktingar simmar mot då de hamnat i vattnet, på sin flykt över havet till Europa. Samer Alazawie (f.d. Fryshuset) hjälper oss i kontakten med bl.a.

jftorg-park

ensamkommande flyktingbarn som berättar sina historier av vilka bilder formas. Författarporträtt från de flyendes respektive länder avbildas också.

Kolonnen fungerar som fontän med ett flöde av vatten som rinner över bilderna. Det går en gasledning genom plattorna och kolonnen som gör att eld kan tändas i plattornas ovankant samt i kolonnens topp. Denna låga/ lågor symboliserar människans outsläckliga begär att förmedla till varandra vårt innersta – för att vi skall kunna förstå varandra genom att speglas i författarnas texter och verk som oförblommerat, naket och ärligt skildrar oss och sätter oss i ett värdigt samband – vår civilisation.

Vattnet är en hugsvala som oupphörligen levandegör verken genom sitt flöde, likt en dialog som aldrig avslutas utan ständigt växer och föds på nytt.

Ytorna mellan plattorna och bassängen är stenbelagda och avsedda att promenera på för att man skall komma verket nära, kunna läsa texterna, se och vidröra ansiktena. I anslutning till verket skall finnas bänkar att sitta på.

Verket sett bakifrån
Skiss III. Verket sett bakifrån, med berättelser ur litteraturen. På verkets baksida skildras berättelser ur litteraturen. En pelare på framsidan, som också är en fontän, berättar delar ur litteraturen. Material: Brons och sten
Fontänen med eld
Skiss IV. Skulpturen/ Fontänen med eld.
Fotografi av Jose Chavez Morados skulptur/ fontän på Museo Nacional de Antropologia, 1964. Pelaren innehåller symboler ur Mexikos historia. Denna skulptur är inspirationen till den pelare/ fontän som skall stå framför de 300 författarporträtten. Förlagorna/ skisserna till Morados verk finns på Lunds Skissernas Musuem. Material: Brons och sten
På bilden syns de förlagor/ skisser som Jose Chavez Morado gjorde till den stora fontänen på Antropologiska Museet, 1964.

Copyright © 2021 · Johan Falkman Art Projects · crafted and compiled by s.soderberg ·

  • Hem
  • Förord av Jennifer Clement
  • Förklaring till konstverken
  • Andra skulpturer av Johan Falkman
  • Tidningsartiklar